Tips voor de kousenaanmeter

 Tip 5: Mensen klagen dat ze likdoorntjes krijgen van de kous, wat kan ik daaraan doen?

Wanneer je het idee hebt dat de kous te veel drukt ter hoogte van de kleine teen dan kun je een vlakgebreide kous korter maken door deze af te knippen, of bij rondgebreide kous de volgende keer een kous met een teenstuk bestellen. Het plaatsen van een viltringetje kan de druk plaatselijk verminderen.

Let op dat je de ring niet rondom plaatst, in verband met het vacuüm trekken van de clavus.

De naad van een vlakgebreide kous kan onder de voet over een lengte van één cm worden losgetornd. De druk zal acuut verdwijnen. Kijk ook altijd naar de vorm van de schoenen die de patiënt draagt. Het is vaak de schoen die tegen het randje van de kous drukt waardoor juist daar een clavus ontstaat.

Dus goede schoenen met een leest op de juiste maat zijn een uitkomst.

Gepubliceerd op 12 mei 2014

Tip 4: Hoe knip ik een te lange vlakgebreide kous af bij de voorvoet of de pols?

Markeer de juiste lengte van de voet of onderarm aan de binnenkant van de kous (penstrepen verdwijnen niet in de was). Knip de kous voorzichtig, tussen de rubberdraden door, af op de juiste lengte. Wanneer u tussen de rubberdraden doorknipt zult u geen rafels krijgen en zal de kous niet gaan ladderen (U creëert zo een nieuwe zelfkant aan de kous).

Gepubliceerd op 28 april 2014

Tip 3: Waarom en hoe polster ik en welke polstermaterialen zijn er allemaal?

Polsters gebruik je om de huid te beschermen tegen de kous daar waar deze plaatselijk insnoeringen geeft. Dit kan gebeuren wanneer een been of arm
grote omvangverschillen binnen een klein gebied heeft. Denk aan een enkel of pols. Of wanneer de kous gaat knellen in bijvoorbeeld knie/elleboogholte.
Door de polstermaterialen zo aan te brengen dat holtes opgevuld worden, verdeel je de druk beter. Polsters kun je ook gebruiken om de voorvoet te beschermen tegen plaatselijke overdruk aan de mediale en laterale kant. Je maakt zo de kromtestraal groter zodat de druk kleiner wordt. De meest bekende polstermaterialen zijn
de synthetische watten.

Gepubliceerd op 14 april 2014

Tip 2: Wat kunt u doen aan rimpels op de wreef bij een vlakgebreide kous?

Hiervoor geldt ook weer: kijk of het been oedeemvrij is. Polsteren rondom de wreef en enkel kan ook verlichting geven. Heeft de patiënt voetstandafwijkingen zoals ernstige platvoeten (pes planus), extreme holvoet (pes excavatus) of een spreidvoet (pes planotransversus, ook wel doorgezakte voorvoet genoemd), gebruik dan een kous met een teenstuk. Een teenstuk voorkomt terugkruipen en dus ook rimpels op de wreef. Mensen met voetstandafwijkingen wikkelen hun voeten niet goed af tijdens het lopen. Daardoor worden de voetspieren en de kuitspier niet goed gebruikt. Je zult vaak zien dat oedeem zich gaat manifesteren op de voetrug en rond de enkels. De patiënt doorverwijzen voor een steunzool is zinvol. deze mensen (die de voet niet goed afwikkelen) zijn meer gebaat bij een kous met een naad met een gemiddelde tot hoge stiffness.

Soms is de kous bij de voet gewoon te lang.

Advies: Bij een vlakgebreide kous kun je heel eenvoudig de kous zelf inkorten. Knip tussen de rubberdraden door. Op deze wijze creëer je een nieuwe zelfkant, waardoor de kous niet laddert.

Wanneer de kous te lang is, zullen er ook eerder rimpels ontstaan. Dit geldt ook voor kousen die om de haverklap afzakken. Regel is: tot vier keer per dag de kousen omhoog trekken is normaal. Wanneer dit vaker moet gebeuren of wanneer de kousen na een half uur al halverwege het been hangen, dan is het verstandig om een andere oplossing te zoeken. Heeft de patiënt de voet vaak in dorsaalflexie, dus met de tenen omhoog (denk aan vrachtwagenchauffeurs), gebruik dan een andere hielinzet bij een vlakgebreide kous. Normaal = 60° hiel.

Advies: Gebruik dan een 90° hiel. Dit is geen zaligmakende oplossing, maar kan in sommige omstandigheden helpen.

Gepubliceerd op 7 april 2014

 

 Tip 1: Wat kunt u doen aan rimpels op de wreef bij een rondgebreide kous?

Is het been wel oedeemvrij? Deze rimpels geven een duidelijke insnoering met diepere groeven op de wreef. Dit zie je vaker bij mensen die niet veel bewegen (depandency oedeem). Geef uw patiënt het advies om tijdens het zitten regelmatig met de voeten wiebelen. Polsteren kan natuurlijk ook. Dit werkt echter verlichtend en is geen blijvende oplossing. Is de kous niet te lang? Is de kous goed aangetrokken? Is de kous goed verdeeld over het been? Bij teveel stof rond de enkel zullen er eerder rimpels ontstaan. Laat mensen altijd eerst de boord op zijn plaats zetten en dan met een rubberen handschoen de kous goed verdelen over het been. Vaak zullen bij mensen met lipoedeem type 3 (enkelpockets), die een rondbreikous dragen, rimpels in de kous ontstaan.

Advies: stap over op een vlakgebreide kous en polster de enkel / wreef.

Gepubliceerd op 1 april 2014

Top