Masterclass compressietherapie: zwachtelen doe je zo (geaccrediteerd)

Masterclass compressietherapie: zwachtelen doe je zo (geaccrediteerd)
Oct
31

Datum:  woensdag 31 oktober 2018

Tijd: 10.00-16.30 uur

Locatie: Varodem Academy, Broekstraat 27A, 6085 EM Horn

Kosten: €75,- (excl. BTW)

Max. aantal deelnemers: 10

Accreditatie: voor Bandagisten (CvC) onder innovatieve compressie: 2,5 + 1 punt en voor huidtherapeuten (St-Adap) accreditatie aangevraagd

Doelgroep: Huidtherapeuten, oedeemfysiotherapeuten en verpleegkundigen

Na deelname aan deze training ontvangt u een certificaat met het aantal studie-uren.

Meer informatie:

Abstract Compressietherapie Zwachtelen (98.1 KiB)

Overzicht
In deze masterclass leer je in zeven uur naast de up-to-date theorie van het zwachtelen hoe je met vernieuwende inzichten en innovatieve materialen een oedeem patiënt effectief en efficiënt compressietherapie kunt aanbieden en kunt toepassen in de (dagelijkse) praktijk. Bij iedere indicatie en iedere fase in het leven van een patiënt hoort een op maat gekozen compressie oplossing. Het expertdocument compressietherapie vormt de leidraad voor deze masterclass. Er wordt aandacht besteed aan de laatste theoretische inzichten op fysiologisch en pathologisch gebied.
Tijdens de theoretische sessie word je ook meegenomen in de wereld van oedeem en aandoeningen met veneuze en lymfatische uitingsvormen. Herkennen, signaleren, adviseren en ook doorverwijzen staan hierbij centraal.

De vernieuwende 2-lagen compressiesystemen en klittenbandbandages zijn niet meer weg te denken uit deze maatschappij. De zorgverzekering lijkt overtuigd te zijn van het kostenbesparende aspect wat deze zelfzorg ondersteunende compressie hulpmiddelen op de langere termijn met zich meebrengt.

Doelstellingen

Na dit werkcollege weet je hoe, waarom en welke compressiemiddelen je kunt toepassen in welke situatie en hoe je met de beschikbare materialen kunt “spelen” tot een maatwerk oplossing.

Activiteiten

Theorie wordt samengebracht in praktische trainingen. Een compressie expert van Varodem leert je de juiste keuze te maken en het praktisch aanleggen en aanmeten van een compressief klittenbandverband (ook bij complexiteiten) tevens worden je de fijne kneepjes van het zwachtelen met een 2-lagen compressiesysteem bijgebracht. Je oefent met de beschikbare materialen op elkaar. Trek daarom kleding aan waarbij je voet en onderbeen ‘bloot’ gemaakt kunnen worden. Met behulp van de Kikuhime drukmeter kun je meteen zien met hoeveel druk je de zwachtel aangebracht hebt, wat de druk doet onder een compressief verband in rust, bij verhoging van de hydrostatische druk en bij spieractiviteit.

Materiaal

Alle benodigde materialen worden gratis aangeboden door Varodem. Door “out of the box” te denken kom je erachter dat je veel meer voor je patiënt kunt betekenen dan dat je dacht. Het ‘one stop shopping’ principe is niet alleen voor je patiënt prettig maar ook voor jou als zorgproffesional heeft dit een enorme meerwaarde. (Denk hierbij aan therapietrouw bevorderend, snellere oedeemreductie en nog meer tevreden patiënten). Vaak kan de vaardigheid van het bandageren verlegd worden naar de patiënt zelf en zal er een verschuiving van je taken plaatsvinden. Niet meer het zwachtelen zelf, maar de instructie, begeleiding en monitoring van de therapie is dan de focus. Dit is zorg anno NU.

Voorbereiding
Een paar weken voorafgaande aan de masterclass ontvang je een reader welke je alvast door kunt lezen. De reader is tevens een mooi naslagwerk.

Evaluatie
Na afloop ontvangt iedere deelnemer een officieel Varodem Academy certificaat.

Docent
Katinka Rutjens

 

Top