Training: aanmeten compressiebroeken

Training: aanmeten compressiebroeken
Sep
4

Datum: dinsdag 4 september 2018

Tijd: 13.00-17.00 uur

Locatie: Varodem® Academy te Horn, Broekstraat 27A, Horn (Limburg)

Kosten: €50,- (excl. BTW)

Max. aantal deelnemers: 12

Doelgroep: Bandagisten, huidtherapeuten en fysio-oedeemtherapeuten

Na deelname aan deze training ontvangt u een certificaat met het aantal studie-uren.

Inhoudelijke informatie over deze training:

Deze cursus is geschikt voor iedereen die elastische kousen aanmeet en die zijn/haar kennis en vaardigheden met betrekking tot oedeem in het onderlichaam en daaraan gerelateerde compressie wil vergroten.

In Nederland zijn er eigenlijk maar vier indicaties die in aanmerking komen voor compressie meer dan AD (tot de knie) Veel van deze patiënten kunnen geholpen worden met een AG (lange) kous. Het komt echter steeds vaker voor dat patiënten compressie nodig hebben dat niet stopt onder de knie of in de lies. Dit komt doordat er steeds meer aandacht wordt gegeven aan oedeem door behandelaars en zorgverleners aan de ene kant, (denk bijvoorbeeld aan de lipoedeempatiënt die zeer geholpen is met compressie op de bovenbenen, buik en billen en de secundair lymfoedeempatiënt na bijvoorbeeld een kanker gerelateerde operaties en bestraling), maar aan de kant hebben we ook steeds meer te maken met bijverschijnselen van onze welvaart.

Ook de patiënt met (ernstig) overgewicht in combinatie met veneus- en eventueel secundair lymfoedeem kan gebaat zijn bij compressie op de buik en heupen. De meeste compressie verstrekkingen zijn nog steeds korte kousen of korte bandages en het merendeel van je tijd zul je je hiermee bezighouden. Stel dat er een compressie behoeftige op je spreekuur komt en deze heeft een compressiebroek nodig? Hoe fijn is het dan dat je precies weet wat je moet doen, waar je op moet letten en dat je weet tegen welke valkuilen je bestand bent? Tijdens deze vier uur durende training leer je naast de basis theoretische achtergronden waarom compressie nodig is op de bovenbenen, buik, heupen en billen, ook het praktisch aanmeten van verschillende compressie mogelijkheden. Of het nu rondgebreide of vlakgebreide kousen en verbandmiddelen moeten zijn die moeten worden aangemeten: je leert het in deze basistraining.

Doelstelling

Aan het einde van deze vier uur durende training weet en beheerst de cursist:

• Welke indicaties horen bij een panty of compressiebroek

• Hoe het beste een compressiebroek / panty moet worden aangemeten

• Wat het verschil is in aanmeten bij verschillende compressieproducten

• Wat de valkuilen zijn bij het aanmeten en leveren van compressiebroeken

• Al het geleerde kan direct in de dagelijkse praktijk worden toegepast

Activiteiten

• Eén uur theorie in de vorm van een hoorcollege

• Twee uren hands-on workshop waarin alle aandacht wordt gegeven aan het aanmeten van therapeutische elastische panty’s/broeken en andere compressie gerelateerde hulpmiddelen

• Eén uur bespreken van een casus

• Je meet een TinkFit® broek aan bij een medecursist en trekt zelf een compressiebroek in jouw maat aan, zodat je zelf kunt ervaren wat dit betekent.

 

 

 

Top